Fabrizia Montanari – Jurnalist pentru settesere.it
În provincia Ravenna sunt 12.400 de români din 388.438 de locuitori (populația rezidentă la 1 ianuarie 2021), adică 3,2%: o comunitate foarte numeroasă care găsește în Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, un moment puternic de unitate și de împărtășire, plin de evenimente.

“Anul acesta, sărbătoarea de la Ravenna va avea loc pe 5 decembrie la Opera di San Paolo Apostolo din via Sighinolfi – spune voluntara Olympia Atanasiu de la asociația RomaniaMare – și va coincide cu încheierea celei de-a doua etape a primului curs de limba română finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni. De fapt, pentru primul an, am reușit să organizăm un curs de limbi străine pentru elevii din a doua generație, cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, a cărui primă parte s-a desfășurat la Fratta Terme în perioada estivală (1 iunie-31 iulie) și a fost însoțită de ateliere de teatru, pictură, cultură și tradiții românești susținute de profesorul Mirtis Dumitru, lector la Institutul Limbii Române din Italia, și de artistul Costel Hangu, pictor și fost scenograf la Teatrul din Craiova din România, expert în pictură pe sticlă. Cea de-a doua parte a cursului a avut loc aici, în Ravenna, în spațiile sediului nostru operațional, acum în Via Carducci, la CittAttiva’.

,,Dintre cei aproximativ douăzeci de tineri pe care i-am ajutat, unii revin pentru a ne povesti despre experiențele lor de viață…“

Tinerii care frecventează școala au pus în scenă un spectacol de teatru care va fi în centrul petrecerii, care va fi îmbogățită și de prezentarea lucrărilor lor (picturi și icoane pe sticlă), muzică, dans și un bufet. În timpul experienței de vară, elevii au avut ocazia să împărtășească momente cu persoane de alte naționalități și culturi, unele dintre familiile lor fiind formate din cupluri mixte. Conform viziunii noastre”, continuă Olympia, “aceasta este o modalitate de integrare, de creare de contacte și de relaționare în zonă.
Asociația RomâniaMare, în care activează o duzină de voluntari, funcționează în Ravenna din 2003 și a fost înființată “pentru a-i ajuta pe toți cei care au nevoie”, explică Marinela Ciochină, președinta, “pentru a oferi, miercurea și sâmbăta după-amiaza, când biroul este deschis, consiliere, orientare, sfaturi privind munca, precum și un loc unde oamenii se pot întâlni și își pot petrece timpul liber împreună, și de fapt, când am fost înființată, ne-am numit CasaInsieme, pentru a primi pe toată lumea, nu numai pe români. Din 2015 până în 2017, asociația a colaborat cu municipalitatea din Ravenna la un proiect de primire a refugiaților, iar astăzi “dintre cei aproximativ douăzeci de tineri pe care i-am ajutat, unii revin să ne vadă”, conchide Marinela, “pentru a ne povesti despre experiențele lor de viață, poate că s-au căsătorit sau au avut copii, iar acest lucru ne bucură foarte mult.